Een constante zoektocht naar de meest duurzame optie die zo min mogelijk schade toebrengt aan de planeet

Onze bijdrage aan de planeet

Het is duidelijk dat wij als mensheid niet goed voor onze planeet hebben gezorgd. Opwarming van de aarde, bodemerosie en uitputting van natuurlijke hulpbronnen van onze aarde zijn hier grote gevolgen van. 

Als bedrijf zijn we ons bewust van de impact die we hebben op de planeet en we zien het als onze plicht om een actieve aanpak te volgen om dit zoveel mogelijk te beperken. Dat doen we door een 100% plantaardig bedrijf te runnen, duurzaam inkopen doen, slim afvalbeheer en wegwerpartikelen te gebruiken die gemaakt zijn van plasticvrije composteerbare materialen. 

Kopie van Boomplanten Infographic

100% plantbased

Een van de beste dingen die we voor de planeet kunnen doen, is minder vlees en dierlijke producten eten. Afgezien van de verschrikkelijke omstandigheden waarin de overgrote meerderheid van de consumptiedieren wordt grootgebracht en het feit dat we niet zoveel dierlijke producten hoeven te eten om gezond en sterk te zijn, is veeteelt ook een van de grootste bijdragen aan koolstofemissies, ontbossing en bodemerosie. Enorme hoeveelheden regenwoud worden gekapt voor de productie van soja en graan om vee te voeren en vooral koeien scheiden veel methaan uit in de lucht. 

Wij zijn van mening dat een plantaardig dieet een van de beste diëten voor onze gezondheid kan zijn. Als het op de juiste manier wordt gedaan en als we allemaal vaker voor plantaardig voedsel kiezen, zou de voedsel gerelateerde koolstofuitstoot enorm dalen. We willen laten zien dat plantaardige voeding gezond, duurzaam en lekker kan zijn. 

duurzame inkoop

Biologisch en duurzaam zijn vaak onderling uitwisselbaar, maar ze betekenen niet precies hetzelfde. Duurzaamheid komt neer op efficiënt water-, land-, energie- en hulpbronnen gebruik en kijkt naar het verlagen van emissies, terwijl biologische landbouw wordt beheerst door strikte regels voor het gebruik van door de mens gemaakte meststoffen, pesticiden en genetisch gemodificeerde organismen.

Hoewel biologische landbouw ook duurzaam kan zijn, is conventionele landbouw in veel gevallen efficiënter in termen van land-, water-, energie- en hulpbronnengebruik. Biologische landbouw zegt ook niets over het gebruik van fossiele energiebronnen en CO2-uitstoot. 

Ons doel is om een evenwicht te vinden tussen onze impact op de planeet en de kwaliteit van de ingrediënten die we gebruiken. Daarom maken we individuele keuzes voor elk van onze ingrediënten, hoe en waar ze vandaan komen. We baseren de beslissing om biologisch te kopen op basis van residuen van bestrijdingsmiddelen die in het eindproduct worden aangetroffen. Daarom kopen we bijvoorbeeld biologische bessen en bladgroenten.De rest van onze producten kopen we lokaal in als dat de meest duurzame optie is. Zo gaat onze voorkeur uit naar tomaten die in Spanje worden geteeld met behulp van de zon, in plaats van tomaten die in kassen in Nederland worden geteeld, omdat de uitstoot van transport lager is dan de uitstoot van de kasproducties. 

slim afvalbeheer

We proberen verspilling zoveel mogelijk te vermijden. Dit doen we door dagelijks helemaal opnieuw te koken, in bulk te bestellen wat verpakkingsmateriaal bespaart, onze inkoop en afval digitaal te monitoren en samen te werken met partners die ons afval hergebruiken en recyclen tot nieuwe producten en materialen. 

Elke dag koken we opnieuw met hele ingrediënten. We snijden en verwerken alles zelf zodat we verpakkingsmateriaal besparen. Hele voedingsmiddelen hoeven niet verpakt te worden en we vragen onze leveranciers om zo min mogelijk verpakkingen te gebruiken. Door dagelijks te koken zorgen we ervoor dat er geen voedsel wordt verspild en dat we geen eten hoeven weg te gooien. Ons huidige percentage voedselverspilling ligt onder de 1%.

Onze noten, granen en zaden komen in dozen van 25 kg rechtstreeks van de leverancier en zijn daarom niet individueel verpakt, maar verpakt in kartonnen dozen. We scheiden ons afval. Glas, blik, papier, voedselafval en plastic. 

Veel van het afval dat we dagelijks weggooien, kan worden gebruikt als grondstof om nieuwe producten te maken. De stad Amsterdam verbrandt het meeste van wat we weggooien aan de rand van de stad en al die middelen gaan verloren. We zijn een partnerschap aangegaan met een bedrijf dat een netwerk heeft van afvalverwerkingsbedrijven die ons afval hergebruiken en recyclen tot nieuwe producten. We zijn een groot voorstander van de 3R's: Reduce, reuse and recycle.

 

plastic vrije verpakkingen

Plastic is een van de schadelijke chemicaliën die in de bodem en oceanen terechtkomen en onze planeet vernietigen. Slechts 9% van het plastic in de wereld wordt gerecycled - de meeste kunststoffen zijn niet biologisch afbreekbaar en hebben doorgaans meer dan 400 jaar nodig om te worden afgebroken. Plastic voor eenmalig gebruik zijn de ergste overtreders en omvatten plastic zakken, voedselverpakkingen en rietjes. Om deze reden gebruiken we geen plastic voor eenmalig gebruik, maar we moeten ons eten wel verpakken.

Onze smoothiebekers, ontbijtbekers en koffiedeksels zijn gemaakt van poly-melkzuur (PLA) dat is gemaakt van biologische bronnen zoals suikerriet en maïszetmeel. Dit materiaal is in de huidige installaties niet composteerbaar en wordt daarom uit voedselresten gefilterd en apart verbrand. Dit materiaal degradeert echter wel als het in de natuur terecht komt en is niet gemaakt van plastic, dus een beter alternatief als het gaat om CO2 uitstoot. 

Onze tassen, koffiebekers en voedseldozen zijn gemaakt van kraftpapier dat is gemaakt van FSC-hout. De foodboxen hebben een dunne laag PLA om lekken te voorkomen. Deze verpakkingen zijn biologisch afbreekbaar en recyclebaar. Ten slotte gebruiken we rietjes gemaakt van houtvezels die milieuvriendelijk en circulair zijn ontworpen. Hoewel deze oplossingen op geen enkele manier perfect zijn, zijn ze de beste die we op dit moment kunnen vinden. Bij het inkopen van dranken kiezen we voor materiaal verpakt in blikjes of glas, beide materialen die oneindig hergebruikt kunnen worden. 

Pick your location

Weesperzijde

Kinkerstraat